Montag, 12. Juni 2017

Etappe Ystad – Borgholm/Öland

De volgende drie dagen bleven wij in Ystad. De eerste dag wind uit oost to noord oost en de volgende twee dagen harde wind uit west. Goed dat Ystad ons zo goed bevalt. Wandelen op „Wallanders“ sporen, lekker koffie drinken in Kafé Helsa, een heel uniek café centraal maar heel rustig gelegen in een oud ehof met erf – altijd een bezoek waard.


Fridolfs Konditori - favoriet café van Commissaar Wallander

Kafé Helsa

Bustocht naar Kaseberga met bezichtigung van Ales Stenar, de grootste steenzetting in Zweden in vorm van een schip, die ruim 1400 jaren terug gaat naar de vikingen. De bedoeling van deze steenzettig was lang niet klaar en is nog steeds niet 100 zeker. Wetenschapers denken, dat de 67 stenen een bijzonder vorm van een stenen kalender in vorm van kalenders, die de Egyptenaren in gebruik hadden.

Ales Stenar
Na drie dagen in Ystad zijn wij op 9 juni vertrokken. 05:45 uur verlieten wij de haven, omdat wij naar Karlskrona zonder tussenstop wilden doorgaan. Een tocht van ruim 85 mijl. De wind was zuidoost rond kracht 3, later dan 4. Het was lekker zeilen met uitzondering van een korte periode van anderhalv uur. Later in de avond was het tijd voor een rif. In de invaart van Karlskrona hebben wij een ander zeiler met motorproblemen in de haven moeten sleepen. Dankzij geen groter problem en zonder moeilijkeiden de boot aan de wal kunnen brengen.


Van Karlskrona hebben wij heerlijk door de granieten ijlanden, ijlandjes en rotsen kunnen zijlen naar het pittureske Kristianopel. 

Kristianopel Gaesthamn
Kasteel in Kalmar
Van Kristianopel naar Kalmar, een korte tocht van maar 28 mijl. Omdat wij het kasteel van Kalmar al twee jaren geleden hadden bekeken, de volgende morgen de landvasten met hulp van vriendelijke nederlandse zeilers (de zelfde als in Ystad) losgegooid en verder richting noord. Omdat het zwaar begon te waaien met hevige windstoten en regen hebben wij Borgholm op het zweedse ijland „Öland“ als haven voor de twee volgende dagen gekozen. Morgen is nog meer wind de verwachten. Een goede kans het koninklijke slot „Solliden“ een bezoek af te leggen. Misschien is de koninklijke familie al op zomervacantie aanwezig?

In totaal zijn wij nu 348 mijl gezijld - zeker geen record, maar dat was ook niet de bedoeling!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen